Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uformowałam ją w kształcie wieńca i podałam z pysznym kremem i konfiturą z truskawek. Deser jest bardzo słodki, ale niskosłodzona konfitura lekko przełamuje tą słodycz. Ale, nawet nie pytajcie mnie jaki ten deser jest kaloryczny...jednym słowem ,,bomba kaloryczna'', ale co tam od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo. Zapraszam :)
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 399
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3668
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 319
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 399
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3668
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 319
Składniki
Beza: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści, następnie pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując winiec.
Pieczenie: Następnie wkładamy ją do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia, następnie zimną zdejmujemy z papieru.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.
Przekładanie: Na dobrze wystudzoną bezę nakładamy krem, tak żeby lekko spływał na boki, następnie nakładamy konfiturę z truskawek i dekorujemy listkami melisy i gotowe. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.