Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po przygotowaniu Creme brulee pozostały mi białka, z których przygotowałam BEZY FIOŁKOWE. Składniki na około 40 sztuk (w zależności od wielkości tylki).
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34378
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34378
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Składniki
1. Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej choć nie jest to konieczne) umieść w misie miksera. 2. Dodaj szczyptę soli i rozpocznij ubijanie do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na tym etapie należy uważać, by nie 'przebić' białek. Przebite białka będą wyglądały jak zwarzone, zgrupują się w obłoczki, zaczną podchodzić płynem. Jeśli tak się stało należy je wyrzucić a cały proces przygotowania rozpocząć od nowa. 3. Do ubitej piany partiami dodawaj cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym dodaniu. (Uwaga: najczęściej popełnianym błędem jest dodanie całego cukru szybko, na jeden raz, kiedy nie zdąży on ustabilizować piany i nie zdąży się w niej rozpuścić podczas ubijania; taka piana będzie rzadka, bezy z niej nie wyjdą). Powstała piana bezowa będzie gęsta, lśniąca, sztywna. 4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 5. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną metalową końcówką (np. tylką Wilton 1M) lub tak jak ja do woreczka na mrożonki. 6. Odetnij jeden z końców i wyciskaj na blachę beziki. 7. Pozostaw między nimi nieduże odstępy gdyż urosną. 8. Piecz około 60 minut lub dłużej w temperaturze 140ºC. 9. Gotowe bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, piankowe lub lekko ciągnące się w środku. 10. Smacznego.