Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i delikatną pianka na wierzchu ;-d
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1130
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9818
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1130
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9818
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Składniki
Masło topimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogiel - mogiel. Do miseczki siejemy przez sitko mąkę, zalewamy wrzącą wodą. I po minucie dodajemy mleko. Składniki ciasta mieszamy, najlepiej robotem.
Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek do pieczenia.
Całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.
Lekko zrumienione wystawiamy, by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto kawałki śliwek i delikatnie oprószamy cynamonem. Na owoce wykładamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru pudru.
I ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 110'C na około 40-45 minut i lekko uchylamy drzwiczki ( na centymetr). Piana powinna się lekko wysuszyć. Smacznego !!!
;-D