Biszkopt kakaowy który jest puszysty ,delikatny i smaczny. Prosty w wykonaniu wychodzi wysoki i spokojnie można przekroić na trzy blaty.
Biszkopt czekoladowy
Składniki
- składniki na biszkopt;
- jajka 6 szt,
- mąka pszenna około 1 szkl,
- mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
- kakao ciemne 3 łyżki,
- sól szczypta,
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
Składniki
- składniki na biszkopt;
- jajka 6 szt,
- mąka pszenna około 1 szkl,
- mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
- kakao ciemne 3 łyżki,
- sól szczypta,
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

Potrzebne przybory kuchenne
tortownica, mikser, papier do pieczenia, łyżka drewniana, miska,
Etapy przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem. Do masy jajecznej ( już nie miksując) przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia , sodą oraz z kakao, całość dokładnie lecz delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia wszystkich składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. a najlepiej i najpewniej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 144

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 167
Ostatnio komentowane przepisy
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 144

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 167



Składniki
- składniki na biszkopt;
- jajka 6 szt,
- mąka pszenna około 1 szkl,
- mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
- kakao ciemne 3 łyżki,
- sól szczypta,
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem. Do masy jajecznej ( już nie miksując) przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia , sodą oraz z kakao, całość dokładnie lecz delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia wszystkich składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. a najlepiej i najpewniej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.
Ale czad ,mega czekoladowy
Pyszotka:)
Biszkopt można jeść bez kremu:):):)
Tort napewno będzie super 👍