Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny , puszysty biszkopt o smaku czekolady z masą krówkową. Biszkopt przełożony masą kajmakową oraz smaczną masą śmietankową z kawałkami brzoskwiń .
tortownica, papier do pieczenia, mikser, szpatułka silikonowa, drewniana łyżka,
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Biszkopt; Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą białkową. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 30 - 35 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem śmietankowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy. Brzoskwinie odsączyć na sitku a następnie pokroić w kostkę. Puszkę z masą kajmakową włożyć do gorącej wody aby się trochę rozpuściła. Składanie: Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy nasączyć sokiem z brzoskwiń, posmarować masą kajmakową. Następnie nałożyć połowę kremu śmietankowego , na kremie rozłożyć odsączone pokrojone brzoskwinie (1/2 puszki) delikatnie je wciskając w śmietanę. Na to nałożyć drugi blat nasączony sokiem. Wierzch lekko posmarować dżemem brzoskwiniowym , nałożyć krem śmietankowy odkładając trochę kremu na rozetki. Całość włożyć do lodówki na 2 godz. Ciasto wyjąc z lodówki , zdjąć obręcz z tortownicy i udekorować według uznania. Rada; Górę można polać polać polewą czekoladową robiąc esy floresy. Jeżeli chcemy to boki można również posmarować kremem i obłożyć wiórkami czekoladowymi.