Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny , puszysty biszkopt o smaku czekolady z masą krówkową. Biszkopt przełożony masą kajmakową oraz smaczną masą śmietankową z kawałkami brzoskwiń .
tortownica, papier do pieczenia, mikser, szpatułka silikonowa, drewniana łyżka,
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30840
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3602
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3425
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1103
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30840
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3602
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3425
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1103
Składniki
Biszkopt; Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą białkową. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 30 - 35 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem śmietankowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy. Brzoskwinie odsączyć na sitku a następnie pokroić w kostkę. Puszkę z masą kajmakową włożyć do gorącej wody aby się trochę rozpuściła. Składanie: Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy nasączyć sokiem z brzoskwiń, posmarować masą kajmakową. Następnie nałożyć połowę kremu śmietankowego , na kremie rozłożyć odsączone pokrojone brzoskwinie (1/2 puszki) delikatnie je wciskając w śmietanę. Na to nałożyć drugi blat nasączony sokiem. Wierzch lekko posmarować dżemem brzoskwiniowym , nałożyć krem śmietankowy odkładając trochę kremu na rozetki. Całość włożyć do lodówki na 2 godz. Ciasto wyjąc z lodówki , zdjąć obręcz z tortownicy i udekorować według uznania. Rada; Górę można polać polać polewą czekoladową robiąc esy floresy. Jeżeli chcemy to boki można również posmarować kremem i obłożyć wiórkami czekoladowymi.