Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt dwukolorowy to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatne połączenie aksamitnego biszkoptu waniliowego z intensywnie czekoladowym sprawia, że każdy kawałek to harmonia smaku. Idealnie sprawdzi się do przekładania kremami czy masami cukierniczymi.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3988
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42662
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 470
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 314
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 421
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3988
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42662
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 470
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 314
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 421
Składniki
W czystej i suchej misce ubij białka z dodatkiem soku z cytryny do uzyskania gęstej piany.
Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj do momentu otrzymania sztywnej bezy.
Włóż masę do lodówki do czasu wykorzystania.
W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, przez ok. 3-4 minuty za pomocą miksera. Dolej olej, wodę i ekstrakt waniliowy.
Przenieś do masy mąkę i sól w dwóch porcjach. Podziel ciasto na 2 części w proporcjach ok. ¼ do ¾. Do większej części dołóż przesiane kakao i wymieszaj.
Pianę podziel na cztery równe części. Jedną z nich dodaj do jasnego ciasta, a pozostałe do ciemnego ciasta. Wmieszaj ją delikatnie, drewnianą szpatułką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciemne ciasto, a następnie na wierzchu delikatnie rozprowadź jasne ciasto po okręgu.
Wstaw biszkopt dwukolorowy do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z pieca, upuść ciasto na blat z wysokości 20-30 cm. Delikatnie wyjmij biszkopt z formy i pozostaw do ostygnięcia.