Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt dwukolorowy to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatne połączenie aksamitnego biszkoptu waniliowego z intensywnie czekoladowym sprawia, że każdy kawałek to harmonia smaku. Idealnie sprawdzi się do przekładania kremami czy masami cukierniczymi.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8557
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7045
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4808
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327551
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8557
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7045
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4808
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327551
Składniki
W czystej i suchej misce ubij białka z dodatkiem soku z cytryny do uzyskania gęstej piany.
Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj do momentu otrzymania sztywnej bezy.
Włóż masę do lodówki do czasu wykorzystania.
W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, przez ok. 3-4 minuty za pomocą miksera. Dolej olej, wodę i ekstrakt waniliowy.
Przenieś do masy mąkę i sól w dwóch porcjach. Podziel ciasto na 2 części w proporcjach ok. ¼ do ¾. Do większej części dołóż przesiane kakao i wymieszaj.
Pianę podziel na cztery równe części. Jedną z nich dodaj do jasnego ciasta, a pozostałe do ciemnego ciasta. Wmieszaj ją delikatnie, drewnianą szpatułką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciemne ciasto, a następnie na wierzchu delikatnie rozprowadź jasne ciasto po okręgu.
Wstaw biszkopt dwukolorowy do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z pieca, upuść ciasto na blat z wysokości 20-30 cm. Delikatnie wyjmij biszkopt z formy i pozostaw do ostygnięcia.