Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt genueński ma w swoim składzie dodatek masła. Kluczowe znaczenie ma temperatura jajek. Muszą być ogrzane i ciepłe, nie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu otrzymuje się więcej masy jajecznej. Jaja ubijamy w całości razem z cukrem. Od klasycznego biszkoptu różni się tym, że jest mniej puszysty i dłużej świeży.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12143
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 155
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8930
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155579
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1226
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12143
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 155
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8930
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155579
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1226
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiamy, studzimy do temperatury ok 20st C. Do misy miksera wsypujemy cukier, wbijamy całe jaja. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok 7-15 minut do momentu uzyskania gęstej, jasnej masy. Partiami dodajemy przesianą mękę, mieszamy bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników. Na koniec dodajemy masło. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm. Pieczemy 45 minut w 170st C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy (w formie) z wysokości ok 40cm. Dzięki temu biszkopt pozostaje płaski. Studzimy w blaszce.