Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt genueński ma w swoim składzie dodatek masła. Kluczowe znaczenie ma temperatura jajek. Muszą być ogrzane i ciepłe, nie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu otrzymuje się więcej masy jajecznej. Jaja ubijamy w całości razem z cukrem. Od klasycznego biszkoptu różni się tym, że jest mniej puszysty i dłużej świeży.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1530
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 112
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18335
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 576
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1014
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1530
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 112
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18335
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 576
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1014
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiamy, studzimy do temperatury ok 20st C. Do misy miksera wsypujemy cukier, wbijamy całe jaja. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok 7-15 minut do momentu uzyskania gęstej, jasnej masy. Partiami dodajemy przesianą mękę, mieszamy bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników. Na koniec dodajemy masło. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm. Pieczemy 45 minut w 170st C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy (w formie) z wysokości ok 40cm. Dzięki temu biszkopt pozostaje płaski. Studzimy w blaszce.