Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy to niezawodna baza doktorantów i innych ciast. Choć składa się z zaledwie 4 produktów, wcale nie łatwo jest upiec biszkopt doskonały. Zdarza się, że ciasto nie wyrasta albo opada zaraz po upieczeniu. Biszkopt bywa też zbyt suchy lub, przeciwnie, zakalcowaty. Rozwiązaniem bywa dodanie do ciasta proszku do pieczenia albo tłuszczu. Najlepszym jednak sposobem na wykonanie idealnego biszkoptu jest ścisłe przestrzeganie zasad opisanych w poniższym przepisie
Tortownica 23 cm
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6022
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1028
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 456
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6022
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1028
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 456
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 170°C.
Starannie oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę (uważając, by jej nie „przebić” – taka piana zaczyna rozpadać się na kępki). Pod koniec partiami dodaj do piany cukier.
Gdy piana stanie się gładka i lśniąca, dodaj do niej – nie przerywając ubijania – po jednym żółtku. Wyłącz mikser.
Przesiej do piany mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką – jak najkrócej, tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 23 cm. Nie natłuszczaj jej ani nie posypuj mąką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Wyrównaj.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Od razu po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i upuść w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Dzięki temu ciasto nie opadnie.