Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na biszkopt kakaowy jest zdecydowanie najlepszy. Lekki, puszysty i wilgotny jest spełnieniem marzeń każdego miłośnika tortów. Jego bogaty smak idealnie pasuje do kremu czekoladowego czy śmietankowego. Najlepiej komponuje się z wiśniami czy porzeczkami, ale także każdym innym, lekko kwaśnym owocem. Dużą zaletą tego biszkoptu jest prostota i szybkość wykonania. Nie ma potrzeby oddzielnego ubijania białek czy długotrwałego łączenia piany z resztą ciasta. Ten przepis jest idealny dla osób zapracowanych i zabieganych.
średnica formy: 20 cm
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1273
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1273
Składniki
Biszkopt piecz przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Nie otwieraj drzwiczek szybciej niż po 15 minutach pieczenia.
Gotowe ciasto wyjmij i odstaw na 5-10 minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Zimny biszkopt podziel na 3 lub 4 blaty i przekładaj ulubionym kremem lub nadzieniem.
Do miski przesiej suche składniki: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj je razem trzepaczką lub mikserem.
W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, przez ok. 15 minut.
Następnie dodawaj suche składniki do mokrych w trzech partiach. Ostrożnie i delikatnie mieszaj całość trzepaczką, uważając na tworzące się kieszenie powietrzne – nie niszcz ich, bo dzięki nim biszkopt kakaowy będzie puszysty i delikatny.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do środka i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza.