Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nie opadający. Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką. Po upieczeniu można opuścić formę z ciastem z 30 cm wysokości na podłogę lecz nie jest to konieczne. Polecam!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9944
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8938
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6334
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9944
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8938
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6334
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy wodę. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do momentu połączenia się składników. Prostokątną foremkę ok 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.