Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt makowy przygotowany z myślą o przygotowaniu jakiegoś ciasta na niedzielę. Biszkopt wyszedł bardzo fajny i smaczny. Potrzebowałam tylko dwa blaty i dlatego przygotowałam go w większej tortownicy. Na tę porcję tortownica o średnicy 22 lub 23 cm, a ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26/26cm. Jeszcze jedno mak dodałam mielony , ale można dodać w całości. Polecam
tortownica, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana, miska, szklanka, sitko,
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 99
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4462
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 99
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4462
Składniki
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić ze szczyptą soli sztywną masę dodając pod koniec ubijania cukier na przemian z ziółkami. Przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Smacznego
Biszkopt po upieczeniu.
Masę jajeczną wymieszać łyżką drewnianą z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.
Dodać mak i całość wymieszać łyżka drewnianą do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.