Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt makowy przygotowany z myślą o przygotowaniu jakiegoś ciasta na niedzielę. Biszkopt wyszedł bardzo fajny i smaczny. Potrzebowałam tylko dwa blaty i dlatego przygotowałam go w większej tortownicy. Na tę porcję tortownica o średnicy 22 lub 23 cm, a ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26/26cm. Jeszcze jedno mak dodałam mielony , ale można dodać w całości. Polecam
tortownica, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana, miska, szklanka, sitko,
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 468
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 804
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 601
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 468
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 804
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 601
Składniki
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić ze szczyptą soli sztywną masę dodając pod koniec ubijania cukier na przemian z ziółkami. Przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Smacznego
Biszkopt po upieczeniu.
Masę jajeczną wymieszać łyżką drewnianą z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.
Dodać mak i całość wymieszać łyżka drewnianą do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.