Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-08-2014
smaczny, słodko - kwaśny placek, który z powodzeniem można zrobić w formie tortu. u mnie z racji wielu gości na dużej prostokatnej formie
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 73
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 224
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 73
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 224
Składniki
1. Biszkopt makowy (robię dzień wcześniej): Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka należy ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypywać cukier i nadal ubijać. Gdy cukier się rozpuści dodawac po jednym jajku, nadal miksując. Wlać wodę i krótko zmiksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac łyżką. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i obsypwac bułką tartą, wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić i przed przygotowaniem przekroić wzdłuż na pół. 2. Krem: dzień wczesniej - Śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietanowo-czekoladowej wsypać śnieżkę, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. 3. Spód ciasta nasączyć ponczem, wyłozyć połowę dżemu, równo rozsmarować, na to wyłozyć połowę kremu, wyrównać. Połozyć drugą część biszkoptu, czynności powtórzyć. Wierzch można posypać startą czekolada lub udekorować w dowolny sposób. Schłodzic w lodówce, najlepiej całą noc. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)