Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt migdałowy to ciasto, które idealnie komponuje się z owocami czy orzechami. Z powodzeniem możesz przełożyć go dżemem czy galaretką, dodając całości lekkości. Wypiek jest niezwykle aromatyczny, wilgotny i maślany w smaku. Z powodzeniem możesz podać je także samodzielnie jako przysmak do kawy czy herbaty. Bardzo dobrze smakuje też na ciepło i możesz zaserwować to ciasto z gałką lodów waniliowych. Nie można też zapomnieć o walorach prozdrowotnych – duża zawartość migdałów sprawia, że całość dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych.
średnica formy: 20 cm
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94090
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2788
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1658
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2344
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94090
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2788
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1658
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2344
Składniki
Masło utrzyj z cukrem na lekką i puszystą masę.
Jajka ubij z oboma rodzajami ekstraktów i partiami wlewaj do mieszanki maślanej, dokładnie mieszając za każdym razem.
Mąkę przesiej i dodaj do mokrych składników. Ciągle mieszając, wsyp mąkę migdałową, do dobrego połączenia.
Masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posyp na wierzchu płatkami migdałowymi.
Wstaw biszkopt migdałowy do piekarnika nastawionego na 150 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut lub do czystego patyczka.
Wyjmij ciasto z pieca i odstaw do ostudzenia na kratce przez 10 minut. Przed krojeniem lub dzieleniem na blaty, ostudź całkowicie.