Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt orzechowo - kakaowy z mielonych orzechów włoskich, idealny do tortów lub ciast.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 61
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 61
Składniki
Z całych jajek rozdzieliłam żółtka i białka. Wszystkie białka (łącznie 6 sztuk) umieściłam w misce i ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ubijałam pianę dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam wszystkie składniki sypkie, tzn. mąkę tortową, ziemniaczaną, zmielone orzechy, kaszę manną, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie dodałam partiami do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Do formy przelałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam go z piekarnika i studziłam w formie na metalowej kratce, przykryty ręcznikiem kuchennym. Taki biszkopt można przekroić na dwa grubsze lub 3 cieńsze blaty i przełożyć dowolnym kremem.