Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z nutką świąteczną czyli pachnące piernikami:) Biszkopt z dodatkiem przyprawy do pierników z masą maślano-budyniową i wiśniami zalanymi galaretką. Do ciasta użyłam wydrążonych wiśni zalanych wodą z cukrem i pasteryzowanych przygotowanych latem. Można też użyć wiśni zamrożonych /wcześniej je rozmrażając/ a galaretkę ugotować na napoju wiśniowym.
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 4
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 21
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 4
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 21
Składniki
Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno a następnie /nie przerywając ubijania/ dodajemy porcjami cukier i żółtka. Na koniec dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy /u mnie tortownica o średnicy 22 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 min - do "suchego patyczka". Odstawiamy do wystudzenia.
Masa: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Gotową masę przekładamy na biszkopt. Kompot przecedzamy. Na masie układamy odsączone wydrążone wiśnie.
W rondelku zagotowujemy dwie szklanki kompotu wiśniowego, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wiśnie na torciku zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.