Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z nutką świąteczną czyli pachnące piernikami:) Biszkopt z dodatkiem przyprawy do pierników z masą maślano-budyniową i wiśniami zalanymi galaretką. Do ciasta użyłam wydrążonych wiśni zalanych wodą z cukrem i pasteryzowanych przygotowanych latem. Można też użyć wiśni zamrożonych /wcześniej je rozmrażając/ a galaretkę ugotować na napoju wiśniowym.
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91036
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38437
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 301
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91036
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38437
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 301
Składniki
Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno a następnie /nie przerywając ubijania/ dodajemy porcjami cukier i żółtka. Na koniec dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy /u mnie tortownica o średnicy 22 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 min - do "suchego patyczka". Odstawiamy do wystudzenia.
Masa: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Gotową masę przekładamy na biszkopt. Kompot przecedzamy. Na masie układamy odsączone wydrążone wiśnie.
W rondelku zagotowujemy dwie szklanki kompotu wiśniowego, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wiśnie na torciku zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.