Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, nieduży biszkopt bardzo aromatyczny, puszysty i wilgotny. Doskonała baza do tortów lekkich lubianych szczególnie przez dzieci.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 230
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1130
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 230
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1130
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Tortownica 20 lub 22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Mąkę i proszek do pieczenia odważamy i przesiewamy do miski. Odkładamy na bok.
Pomarańczę wyparzamy i ocieramy ze skórki (bez białego miąższu). Dodajemy do skórki sok z pomarańczy, aromat i olej. Odkładamy na bok.
Do misy miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Wsypujemy skrobię oraz cukry. Ubijamy całość 10-12 minut. Masa ma się napuszyć, zbieleć i potroić objętość. Skrobia ma za zadanie ustabilizować masę, aby trzymała formę. Biszkopt będzie puszysty i bardzo wilgotny. Na koniec wlewamy mokre składniki, krótko mieszamy mikserem. Odkładamy mikser i mąkę z proszkiem dodajemy do masy jajecznej stopniowo. Wtłaczamy ją delikatnie łyżką lub łopatką silikonową. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika już nagrzanego. Pieczemy biszkopt 35-40 minut (do suchego patyczka).
W większej tortownicy upiecze się biszkopt bez górki, w mniejszej będzie wyższy, ale trochę się wybrzuszy.
Biszkopt jest mocno wilgotny i do kremu z mascarpone oraz bitej kremówki nie trzeba go w ogóle nawilżać.
Nadaje się od razu do przekrawania na blaty, nie musimy go schładzać w lodówce przed przekrawaniem. Ma piękną, zwartą strukturę, nie kruszy się bardzo w trakcie przekrawania na blaty. Można go przekładać również kremami budyniowymi lub maślanymi. Polecamy przy tych kremach lekko nasączyć biszkopt sokiem z pomarańczy.