Mam dziś dla was prosty przepis na pyszny wilgotny biszkopt przełożony pianką z galaretki i oblany galaretką, po szczegółowy przepis zapraszam na blog Kuchnia domowa Agi
Biszkopt przełożony pianką z galaretki
Składniki
- składniki na biszkopt :
- 3 jajka rozmiar M,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki oleju,
- szklanka u mnie ma poj 250 ml
- do pianki :
- 1 galaretka miętowo - jabłkowa 75 g,
- 0,5 szklanki gotowanej wody
- galaretka na wierzch :
- 1 galaretka niebieska wieloowocowa 75 g,
- 1 szklanka wody gotowanej
Składniki
- składniki na biszkopt :
- 3 jajka rozmiar M,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki oleju,
- szklanka u mnie ma poj 250 ml
- do pianki :
- 1 galaretka miętowo - jabłkowa 75 g,
- 0,5 szklanki gotowanej wody
- galaretka na wierzch :
- 1 galaretka niebieska wieloowocowa 75 g,
- 1 szklanka wody gotowanej

Etapy przygotowania
Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę następnie wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wlać olej zmiksować do połączenia się składników. Po przygotowaniu ciasta naczynie owalne żaroodporne 30/ 21 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika piec 25-30 minut. Studzić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Po wyznaczonym czasie ciasto z niewielkiej wysokości zrzucić ( wtedy nie opadnie ), pozostawić do ostygnięcia a w wolnym czasie przygotować galaretki jeden dowolny kolor na piankę rozpuścić w 0,5 szklanki gotowanej wody a drugi kolor na wierzch w 1 szklance wody. Ostygnięte ciasto przekroić na dwa placki

Jak już przygotujemy piankę czyli galaretkę która była rozpuszczona w 0,5 szklanki wody, należy wystudzoną miksować przez 10 - 15 minut. Gotową piankę przełożyć na dolny blat ciasta a następnie położyć górny blat ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut

Po wyjęciu z lodówki nałożyć drugą z galaretek już lekko tężejąco, udekorować według uznania i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki

Gotowe ciasto może być na święta jak również na weekend do kawy z przyjaciółmi czy znajomymi

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 41
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 504

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75996

Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 99
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 41
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 504

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75996

Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 99



Składniki
- składniki na biszkopt :
- 3 jajka rozmiar M,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki oleju,
- szklanka u mnie ma poj 250 ml
- do pianki :
- 1 galaretka miętowo - jabłkowa 75 g,
- 0,5 szklanki gotowanej wody
- galaretka na wierzch :
- 1 galaretka niebieska wieloowocowa 75 g,
- 1 szklanka wody gotowanej
Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę następnie wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wlać olej zmiksować do połączenia się składników. Po przygotowaniu ciasta naczynie owalne żaroodporne 30/ 21 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika piec 25-30 minut. Studzić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Po wyznaczonym czasie ciasto z niewielkiej wysokości zrzucić ( wtedy nie opadnie ), pozostawić do ostygnięcia a w wolnym czasie przygotować galaretki jeden dowolny kolor na piankę rozpuścić w 0,5 szklanki gotowanej wody a drugi kolor na wierzch w 1 szklance wody. Ostygnięte ciasto przekroić na dwa placki
Jak już przygotujemy piankę czyli galaretkę która była rozpuszczona w 0,5 szklanki wody, należy wystudzoną miksować przez 10 - 15 minut. Gotową piankę przełożyć na dolny blat ciasta a następnie położyć górny blat ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut
Po wyjęciu z lodówki nałożyć drugą z galaretek już lekko tężejąco, udekorować według uznania i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki
Gotowe ciasto może być na święta jak również na weekend do kawy z przyjaciółmi czy znajomymi
Wyglądają pysznie
Nietypowe i smaczne!
Apetycznie wyglądają :)
Super pomysł :)
Oj pyszne!