Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny jako spody do wielu różnych ciast a także do tortów. Bardzo łatwy w przyrządzeniu, zawsze wyrasta i odchodzi ładnie od blaszki.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242878
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242878
Składniki
Białka wbijamy do wysokiej miski i ubijamy ze szczyptą soli aż piana będzie gęsta. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka - bardzo krótko miksując tylko do połączenia składników.
Obie mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej koniecznie mieszając delikatnie łyżką (nie wolno na tym etapie używać miksera ciasto na pewno nie wyrośnie). Następnie dodajemy dwie łyżki wody i wszystko mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40 minut. Na koniec pieczenia patyczkiem nadziewamy biszkopt i sprawdzamy czy na pewno jest upieczony w środku.
WAŻNE ! - składniki miksujemy tylko do momentu kiedy używamy jajek, przy dodaniu mąki zakazany jest mikser ponieważ ciasto nie wyrośnie - miska w której ubijamy jajka musi być idealna sucha i nie może dostać się żadna skorupka od jajka - jajka wyjmujemy przed miksowaniem muszą być w temperaturze pokojowej Jeśli chcemy zrobić biszkopt w tortownicy 21-22 cm używamy następujących proporcji: 5 jajek, 160 g cukru, 130 g mąki. 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wody, szczypta soli