Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt to niezastąpiona baza do tortów i wielu innych ciast. Jego przygotowanie może wydawać się niezwykle proste, niemniej nietrudno popełnić przy tym błąd, który zniweczy zamierzony efekt. Sprawy nie ułatwia fakt, że w sieci roi się od przepisów na biszkopty, które różnią się między sobą. Dodawać proszek do pieczenia czy nie dodawać? Z olejem czy bez oleju? Rzucać czy nie rzucać?... Chcesz upiec doskonały biszkopt? Przepis podstawowy znajdziesz w tradycyjnej książce kucharskiej!
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6372
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29701
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6372
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29701
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24-26 cm papierem do pieczenia. Niczym nie natłuszczaj – biszkopt pięknie wyrośnie, jeśli będzie mógł „wspinać się” po ściankach formy.
Oddziel starannie białka od żółtek. Mikserem (na wysokich obrotach) utrzyj żółtka z połową cukru i dwiema łyżkami wody (możesz zastąpić ją sokiem pomarańczowym) na puszystą masę.
W osobnym naczyniu ubij „na sztywno” białka (mikserem na wysokich obrotach). Do uzyskanej piany stopniowo dodaj cukier. Ubijaj jeszcze przez chwilę – aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przełóż pianę z białek do miski z żółtkami. Przesiej do niej przez sitko mąkę i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki szpatułą. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Poczekaj, aż biszkopt nieco przestygnie. Wówczas oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od tortownicy, odepnij obręcz i odwróć biszkopt na drugą stronę. W tej pozycji pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu powierzchnia ciasta wyrówna się pod jego ciężarem. Przestudzony biszkopt możesz pokroić na 2 do 4 blatów.