Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ten łatwy w wykonaniu biszkopt. Daje on ciekawy efekt wizualny i smakowy.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 141
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 141
Składniki
Dno foremkę do biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremki nie smarować tłuszczem. Wymiary foremki 24x24 cm. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Dodać dwie łyżki wody. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać je przy pomocy łopatki. Na koniec dodać 2/3 startej na tarce o dużych oczkach czekolady. Znów delikatnie wmieszać do masy, a potem przelać ją do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż całkowicie wystygnie. Całą czekoladę i 1/3 pozostałej połamać. Rozpuścić w garnuszku z mlekiem. Posmarować wierzch i boku biszkoptu. Przed włożeniem do lodówki (aby polewa zastygła) najlepiej biszkopt od razu pokroić, gdyż później czekolada się kruszy.