Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z ananasem i polewą czekoladową.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244504
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244504
Składniki
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Bok tortownicy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Na dnie tortownicy ułożyć plastry ananasa, tak jak jest to pokazane na zdjęciu – pięć pełnych plastrów i pięć ćwiartek przy brzegu. Cztery ćwiartki powstają po pokrojeniu szóstego plastra na cztery części. Piątą ćwiartkę wyciąć z ostatniego, siódmego plastra ananasa. Pozostałą część ostatniego plastra zwinąć tak, aby powstał środkowy plaster o mniejszej średnicy, niż pozostałe.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania do białek wsypywać po łyżeczce cukru.
Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Ciasto wlać do tortownicy na plastry ananasa i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby ananas był na wierzchu.
Margarynę rozpuścić, dodać mleko, cukier i kakao. Polewę podgrzewać, często mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia składników.
Ciepłe ciasto polać gorącą polewą i odstawić do wystudzenia.