Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z ananasem i polewą czekoladową.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 201
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 161
Królowa grilla :)
Odsłon: 1351
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 201
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 161
Królowa grilla :)
Odsłon: 1351
Składniki
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Bok tortownicy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Na dnie tortownicy ułożyć plastry ananasa, tak jak jest to pokazane na zdjęciu – pięć pełnych plastrów i pięć ćwiartek przy brzegu. Cztery ćwiartki powstają po pokrojeniu szóstego plastra na cztery części. Piątą ćwiartkę wyciąć z ostatniego, siódmego plastra ananasa. Pozostałą część ostatniego plastra zwinąć tak, aby powstał środkowy plaster o mniejszej średnicy, niż pozostałe.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania do białek wsypywać po łyżeczce cukru.
Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Ciasto wlać do tortownicy na plastry ananasa i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby ananas był na wierzchu.
Margarynę rozpuścić, dodać mleko, cukier i kakao. Polewę podgrzewać, często mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia składników.
Ciepłe ciasto polać gorącą polewą i odstawić do wystudzenia.