Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam duży ogród a w nim prawie wszystkie drzewa owocowe i krzewy. Latem sporo owoców zalewam alkoholem i z powodzeniem wykorzystuję do ciast przez całą zimę i wiosnę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Całe jajka umieścić w misie miksera , dodać cukier i ubijać przez 10 minut aż masa powiększy się dwukrotnie. Stopniowo przesiewać obie mąki zmieszane z proszkiem. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać odrobinę zielonego barwnika .Przelać do kwadratowej tortownicy o wymiarach: 25/34 cm. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostudzeniu- biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden umieścić w tej samej tortownicy w której się piekł a w drugim blacie wyciąć małe otwory (kieliszkiem).
Śmietanę mocno schłodzić. Ubić razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać otartą skórkę cytrynową. Wymieszać. Wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem z wyciętymi "otworami".
Galaretkę rozmieszać w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Wiśnie osączyć z alkoholu i włożyć po trzy w każdy wycięty otwór. Łyżką nakładać tężejącą galaretkę . Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki a następnie udekorować chałwą w kształcie owczej wełny.