Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam duży ogród a w nim prawie wszystkie drzewa owocowe i krzewy. Latem sporo owoców zalewam alkoholem i z powodzeniem wykorzystuję do ciast przez całą zimę i wiosnę.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 134
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 198
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 134
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 198
Składniki
Całe jajka umieścić w misie miksera , dodać cukier i ubijać przez 10 minut aż masa powiększy się dwukrotnie. Stopniowo przesiewać obie mąki zmieszane z proszkiem. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać odrobinę zielonego barwnika .Przelać do kwadratowej tortownicy o wymiarach: 25/34 cm. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostudzeniu- biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden umieścić w tej samej tortownicy w której się piekł a w drugim blacie wyciąć małe otwory (kieliszkiem).
Śmietanę mocno schłodzić. Ubić razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać otartą skórkę cytrynową. Wymieszać. Wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem z wyciętymi "otworami".
Galaretkę rozmieszać w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Wiśnie osączyć z alkoholu i włożyć po trzy w każdy wycięty otwór. Łyżką nakładać tężejącą galaretkę . Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki a następnie udekorować chałwą w kształcie owczej wełny.