Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam duży ogród a w nim prawie wszystkie drzewa owocowe i krzewy. Latem sporo owoców zalewam alkoholem i z powodzeniem wykorzystuję do ciast przez całą zimę i wiosnę.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12333
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13169
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5395
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12333
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13169
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5395
Składniki
Całe jajka umieścić w misie miksera , dodać cukier i ubijać przez 10 minut aż masa powiększy się dwukrotnie. Stopniowo przesiewać obie mąki zmieszane z proszkiem. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać odrobinę zielonego barwnika .Przelać do kwadratowej tortownicy o wymiarach: 25/34 cm. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostudzeniu- biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden umieścić w tej samej tortownicy w której się piekł a w drugim blacie wyciąć małe otwory (kieliszkiem).
Śmietanę mocno schłodzić. Ubić razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać otartą skórkę cytrynową. Wymieszać. Wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem z wyciętymi "otworami".
Galaretkę rozmieszać w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Wiśnie osączyć z alkoholu i włożyć po trzy w każdy wycięty otwór. Łyżką nakładać tężejącą galaretkę . Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki a następnie udekorować chałwą w kształcie owczej wełny.