Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i bardzo lekki deser :)
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 69
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 106
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 69
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 106
Składniki
Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !! Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 30 minut. By biszkopt był równy, po wyjęciu z piekarnika, blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.
Biszkopt kroimy na 2 części. Borówki myjemy, około 150g blendujemy i wylewamy na dolny blat biszkoptu. Górny blat nasączamy ponczem.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu lub zimne mleko ubijamy wraz z opakowaniem kremu śmietankowego. Krem lub śmietanę rozsmarowujemy na zblendowane borówki (2-3 łyżki zostawiamy), wykładamy na nie około 3/4 reszty borówek i przykrywamy górnym blatem biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu i dekorujemy pozostałymi borówkami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)