Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną
  • Ciasta
  • Przepis na

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

08.07.2025 Odsłon: 1300
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Czasem najprostsze przepisy na ciasta okazują się strzałem w dziesiątkę i potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wymagających koneserów słodkości. Przedstawiamy przepis na biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną, który jest bardzo lekkim deserem. Ciasto może też przenieść cię w czasie. Podobne wypieki często znajdowały się na stole podczas imienin u babci, uroczystości rodzinnych czy leniwej niedzieli.  

Przepis na biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną 

Sekretem tego ciasta z brzoskwiniami jest lekki jak chmurka biszkopt, który jednocześnie ma stabilną konsystencję i z łatwością utrzyma kolejne warstwy. Wybierz do niego dobrej jakości składniki, w tym duże jajka, najlepiej z chowu z wolnego wybiegu oraz mąkę pszenną (może być krupczatka, która jest delikatna i drobna). Do tego oczywiście nie może zabraknąć cukru. Jeśli użyjesz tego drobnego do wypieków, szybciej połączysz wszystkie składniki. Mniejsze kryształki cukru lepiej rozpuszczają się w masie. Aby biszkopt odpowiednio wyrósł, dodaj proszek do pieczenia. Nie powinno być go dużo, wystarczy 1 łyżeczka. 

Kolejną warstwą są brzoskwinie, soczyste i słodkie. Do tego pięknie wyglądają na biszkopcie ze względu na swój charakterystyczny pomarańczowy kolor. Wykorzystaj owoce z puszki, dzięki czemu możesz zrobić ten deser o każdej porze roku. Brzoskwiniowa warstwa doskonale przełamuje też smak delikatnej bitej śmietany. Zrobisz ją ze śmietanki 36 proc. i uzyskasz idealną konsystencję.  

Całość jest aksamitna w smaku, orzeźwiająca i po prostu pyszna. Biszkopt z bitą śmietaną i owocami idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od letniego przyjęcia na tarasie po niedzielne ciasto dla całej rodziny. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować warstwę z brzoskwiniami? 

Nadzienie z brzoskwiń nadaje deserowi lekkości, świeżości i owocowego charakteru. W sezonie możesz wybrać świeże owoce, najlepiej te dojrzałe i jędrne. Przed użyciem sparz je, zdejmij skórkę i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Sok, który wydobył się podczas krojenia, zostaw do przygotowania nadzienia.  

Poza sezonem świetnie sprawdzą się brzoskwinie z puszki – są słodkie, soczyste i gotowe do użycia od razu. Pamiętaj jednak, aby dobrze je odsączyć z zalewy, najlepiej na sitku, a nawet osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.  

Do przygotowania nadzienia do biszkoptu z bitą śmietaną użyj tradycyjnego miksera albo blendera. Dobrze zmiksuj owoce wraz z syropem. Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej przegotowanej wody. Kiedy jeszcze będzie płynna, dodaj ją do owoców. Zmiksuj ponownie, bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Następnie odstaw całość do stężenia w chłodne miejsce.  

Pamiętaj, że podczas składania biszkoptu z brzoskwiniami i bitą śmietaną, nadzienie musi być tężejące (jeszcze płynne). Dzięki temu równomiernie pokryje ciasto. 

Jak ubić bitą śmietanę do biszkoptu z brzoskwiniami? 

Do ubicia potrzebujesz śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc. Powinna być dobrze schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Możesz też kilka minut przed ubijaniem, włożyć ją do zamrażalnika i w tym samym czasie schłodzić miskę. Śmietana wtedy szybciej zgęstnieje i będzie bardziej stabilna. Ubijaj ją na średnich obrotach.  

Po połączeniu biszkoptu z brzoskwiniami i bitą śmietaną umieść ciasto w lodówce na minimum 4 godziny. Dzięki temu wszystkie warstwy stężeją. 

Jak zrobić dobry biszkopt? 

Biszkopt to podstawa wielu warstwowych ciast. Aby nie opadał i łatwo się kroił, zastosuj poniższe wskazówki: 

  • Do biszkoptu najlepiej nadają się świeże jajka w temperaturze pokojowej – wtedy łatwiej się ubijają, a masa jest bardziej stabilna.  
  • Oddziel żółtka od białek, zwracając uwagę, by do białek nie dostała się ani kropla żółtka. Inaczej piana się nie ubije.  
  • Do ubitych białek dodawaj cukier w kilku porcjach, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. 
  • Tak samo dodawaj żółtka – jedno po drugim. 
  • Mąkę dodawaj partiami do masy jajecznej. Mieszaj szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Zastosuj metodę od dołu do góry. 
  • Nie przedłużaj czasu pieczenia podanego w przepisie, bo biszkopt wyjdzie zbyt suchy. 
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 72377

do 60 min 60 min
74
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29307

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 532

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15574

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1905

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3406

do 60 min 60 min
29
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 72377

do 60 min 60 min
74
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29307

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 532

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15574

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1905

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3406

do 60 min 60 min
29
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany 36 proc.
Sposób przygotowania:
1

Przygotować nadzienie – brzoskwinie zmiksować razem z syropem dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę, wymieszać, odstawić do stężenia w chłodne miejsce.

2

Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, dodać proszek do pieczenia i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę, całość delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu do suchego patyczka przez około 25 minut, wystudzić.

3

Ubić śmietanę na sztywno.

4

Na ostudzony biszkopt wylać tężejące brzoskwinie i ubitą śmietanę, włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny aby całość stężała, przed podaniem według uznania udekorować wierzch czekoladowymi kuleczkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki