Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz lekkiego ciasta do popołudniowej kawy? Biszkopt z budyniem i jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. To tradycyjne połączenie zasmakuje chyba każdemu. Puszyste ciasto, słodki budyń i soczyste, lekko kwaskowate jabłka. Deser nie może się nie udać!
Standardowa prostokątna blacha do pieczenia (ok. 25 x 40 cm)
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Składniki
BISZKOPT: Przygotowanie biszkoptu z budyniem i jabłkami zacznij od zrobienia puszystego ciasta. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksuj z cukrem - ucieraj aż do momentu, gdy powstanie puszysta masa. Do masy maślanej dodawaj po jednym żółtku i ucieraj krótko mikserem. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp ostrożnie do masy. Wymieszaj drewnianą łyżką, ostrożnie do połączenia składników. Osobno ubij białka - na sztywną pianę. Przełóż delikatnie do biszkoptowej masy i wymieszaj drewnianą łyżką tak, aby nie poprzebijać napowietrzonego już ciasta. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią połowę ciasta i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
MASA BUDYNIOWA: W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Po prostu odlej miskę mleka, wsyp do niej budynie (jeśli kupiłeś bez cukru, dosyp dwie łyżki cukru do gotującego się mleka) i wymieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj i w momencie wrzenia, dodaj mleko z budyniem. Intensywnie mieszaj, aż do zgęstnienia.
MASA JABŁECZNA: Jabłka obierz i pokrój na średniej grubości kawałki. Tę część wykonuj tuż przed składaniem ciasta, żeby jabłka nie ściemniały.
BISZKOPT Z BUDYNIEM i JABŁKAMI: Na upieczonym spodzie ciasta ułóż przygotowane kawałki jabłek. Następnie zalej je gotową masą budyniową. Na wierzch wylej pozostałą część ciasta biszkoptowego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut. Po tym czasie pozostaw jeszcze na chwilę w otwartym piekarniku. Potem wyjmij i wystudź. Najlepiej na całą noc wstaw do lodówki i zaserwuj kolejnego dnia. Biszkopt z budyniem i jabłkami można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.