Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, robi się je szybko i przyjemnie. Dla amatorów kawy cappuccino kawę rozpuszczalną śmiało można zastąpić właśnie taką śmietankową mieszanką. Pyszne, lekkie i intensywnie gruszkowe. Delicja :-)
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 18
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 816
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19331
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10312
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 18
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 816
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19331
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10312
Składniki
1. Przygotowanie jasnego biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku i łyżce cukru. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej biszkopt. Ciasto pieczemy ok 15 minut w 170*C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 2. Przygotowanie ciemnego biszkoptu: ciemny biszkopt przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko razem z mąką i proszkiem do pieczenia przesiewamy również kakao. Czas jak i temperatura pieczenia jest taki sam jak w przypadku jasnego biszkoptu. 3. Przygotowanie masy gruszkowej: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim gruszki (ok 10 minut). Gdy gruszki będą już miękkie, ściągamy je z ognia i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 4. Przygotowanie masy kawowej: 2 szkl mleka wlewamy do rondla, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń trzymamy na ogniu tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 5. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy wystudzony budyń. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (kilka kropel!), studzimy i powoli wlewamy do utartego masła. Na koniec dodajemy spirytus i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników. 6. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Jasny biszkopt nasączamy, smarujemy cienką warstwą masy, wykładamy tężejącą galaretkę gruszkową i ponownie przykrywamy masą kawową. Na masę kładziemy biszkopt kakaowy, nasączamy go ponczem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem kawowy. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą. 7. Ciasto najlepiej smakuje po ok 1 dniu leżenia w lodówce, ale zdecydowanie polecam go jeść, gdy jest w temp. pokojowej. SMACZNEGO :-)
zdj
zdj