Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wilgotne ciasto z bitą śmietaną i jagodami, udekorowane truskawkami i galaretką. Polecam!
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 97
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 193
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 97
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 193
Składniki
Całe jajka zmiksować z cukrem w kąpieli wodnej /miskę z jajkami wstawiamy do garnka z niewielką ilością wody , którą podgrzewamy na małym ogniu/, do momentu, aż powstanie puszysta masa i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach /już bez kąpieli wodnej/gotowe ciasto wlewamy do formy 23x34 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st.C i pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrajamy biszkopt na dwa blaty i nasączmy wcześniej przygotowanym , wystudzonym ponczem.
Jagody dokładnie opłukać, rozpuścić galaretę w 1 szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i pomału wlewać do niej, cienką strużką galaretkę delikatnie mieszając . Odłożyć 3 łyżki gotowej śmietany, a resztę wyłożyć na dolny biszkopt. Posypać na śmietanę jagody i delikatnie przygnieść łyżką, aby nieco się zanurzyły w śmietanie.
Na masę śmietanową z jagodami położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć. Odłożoną ubitą śmietaną posmarować wierzch i ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż w opisie na opakowaniu , odstawić do stężenia. Kiedy galaretka zacznie się ścinać polać nią truskawki i wstawić ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki ok.1/2 godziny przed podaniem. SMACZNEGO!