Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Typowo letnie ciasto z lekkim kremem, owocami i galaretką.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12225
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1374
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12940
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4974
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12225
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1374
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12940
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4974
Składniki
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce do momentu, aż uzyskają konsystencję jak "żel".
W czasie gdy galaretki stygną, szykujemy biszkopt. Ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy stopniowo ksylitol i 4 żółtka (naprzemiennie), ciągle ubijając. Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy stopniowo, po łyżce, do piany, miksując wszystko na najniższych obrotach. Na końcu miksowania dodajemy wodę. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut. Po upieczeniu od razu wyciągamy. "Rzucamy formą": blaszkę z ciastem zrzucamy z wysokości minimum 50cm - dzięki temu biszkopt nie powinien opaść. Ciasto studzimy, a następnie przekrawamy na 2 blaty. 1 blat wkładamy z powrotem do formy. Drugi zostawiamy obok.
2 szklanki mleka zagotowujemy z ksylitolem, cukrem waniliowym (lub z ziarnami wyciągniętymi z przekrojonej wzdłuż laski wanilii) i masłem. Resztę mleka, mąkę ziemniaczaną i żółtka dokładnie miksujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę mleczko-jajeczną. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przelewamy od razu na blat ciasta, który znajduje się w tortownicy. Przykrywany drugim kawałkiem ciasta, lekko dociskając. Czekamy aż budyń ostygnie.
Gdy galaretki po schłodzeniu będą ścięte jak "żel", a masa budyniowa pomiędzy ciastem ostygnie, układamy na cieście owoce, zalewając je galaretkami. Na zakończenie ciasto chłodzimy. Taki biszkopt najsmaczniejszy jest, gdy postoi przez noc w lodówce.