Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę słodyczy dla każdego nie liczącego kalorii.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11968
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 885
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 113
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2895
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11968
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 885
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 113
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2895
Składniki
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodawać stopniowo żółtka i dalej ubijać. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki i delikatnie mieszać. Wylać do blachy i piec w nagrzanym piekarniku 140C do zarumienienia. Krem: Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i drobno zmielonymi orzechami.Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami. Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek. Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki). Budyń wystudź. Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu - miksuj aż masa będzie gładka. Biszkopt przeciąć na 3 części.Nasączyć ponczem i przekładać kremem.Na koniec udekorować według własnego gustu i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. SMACZNEGO........