Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt, z łatwą do wykonania masą.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Składniki
Upiec biszkopt: oddzielić białka jaj od żółtek,białka ubić na sztywno,ubijać dalej powoli dodając cukier,następnie dodawać po 1 żółtku.Do tak przygotowanej masy jajeczno cukrowej dodać mąkę przesianą z proszek do pieczenia.Delikatnie wymieszać łyżką(nie mikserem ,ciasto straci swoją puszystość).Piec ok 25-30 minut w 180st.(tortownica 26cm).Po upieczeniu przekroić na 2 części i dolną posmarować dżemem.
Zimną śmietanę należy ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Żelatynę należy rozpuścić w ok 5 łyżek gorącej wody(konsystencja gęsta ale lejąca).Do ubitej śmietany należy powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę ,nie przerywając ubijania.
Kostki czekolad drobno pokroić.1/5 masy należy odłożyć.Do reszty dodać czekoladę ,wymieszać i posmarować nią dolną część biszkopta,przykryć drugą.Wierzch ciasta należy posmarować pozostałą masą i boki także,później układamy owoce na górze i zalewamy je tężejącą galaretką.(galaretkę zawszę przygotowuję w 350ml wody).
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.Smacznego.