Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsze ciasto może wydać się pracochłonne, ale zapewniam Was jest bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. Po za tym ciasto bardzo smaczne, delikatny , puszysty biszkopt , lekko kwaskowy mus jabłkowy oraz krem budyniowy połączony z ubitą śmietaną 30 % oraz serkiem mascarpone. Czego można chcieć więcej . Ciasto na pewno będzie ozdoba wielkanocnego stołu i sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych. Polecam.
Blaszka, papier do pieczenia, mikser, silikonowa łopatka, łyżka drewniana, garnek miseczki,
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 734
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 198
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2288
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 734
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 198
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2288
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać szczyptę kurkumy i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość blaszki 35/24 cm. Pieczemy około 30 min, a najlepiej ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 placki. spodni placek grubszy , a górny cieńszy. Poncz; Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i mieszamy z sokiem z cytryny. Mus jabłkowy; Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 szklanki przegotowanej ,gorącej wodzie. Mus jabłkowy przekładamy do garnka podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i do gorącego musu wlewamy rozpuszczone galaretki, dokładnie mieszamy , dodajemy bułkę tartą i ponownie mieszamy. Odkładamy na bok. Przygotowujemy krem; 2,5 szklanki mleka zagotować , a w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Rozmieszane budynie wlać cały czas intensywnie mieszając do gotującego się mleka aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. (ma być całkowicie zimny). W między czasie masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Śmietanę 30 % ubić na sztywno , połączyć z serkiem mascarpone. Do masy maślanej cały czas miksując porcjami dodawać zimny, wystudzony budyń , następnie krem połączyć ze śmietaną z serkiem mascarpone. Schłodzić w lodówce. 4 galaretki rozpuszczamy każdą w osobnej misce w 350 ml. przegotowanej gorącej wodzie, Odkładamy do całkowitego stężenia, następnie każdą kroimy w kostkę przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Składanie ciasta; Spodni placek wkładamy z powrotem do blaszki ale już bez papieru, nasączamy ponczem i wykładamy lekko tężejący mus jabłkowy, nakrywamy drugim plackiem i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu górę nasączamy delikatnie ponczem , smarujemy cienko powidłami śliwkowymi rozkładamy krem i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu na krem rozkładamy pokrojone galaretki. Zalewamy rozpuszczonymi przezroczystymi galaretkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.
Ciasto w przekroju.
Również w przekroju.
Przygotowany krem.
Przygotowane galaretki.
Ciasto w całości po przygotowaniu.