Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt odwrócony ze względu na orzechy. Udekorowany kremem i posypany zmielonymi orzechami. Tak najkrócej można opisać to pyszne, a jednocześnie łatwe ciasto. U mnie było na urodziny, ale równie dobrze może być ozdobą wielkanocnego stołu.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Składniki
Foremkę z obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Wyłożyć na dno foremki orzechy włoskie. Równo je rozłożyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Gdy masa zbieleje i podwoi objętość wlać do niej dwie łyżki wody. Następnie przesiać do niej obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie, najlepiej łopatką, wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Masę przelać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 35-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz i usunąć papier do pieczenia. Biszkopt odwrócić. W ten sposób orzechy znają się na górze. Ponownie zapiąć obręcz. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy tylko zgęstnieje dodać do niej serek mascarpone i wymieszać. Dodać też żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody. Oczywiście trzeba ją przestudzić. Całość wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Posypać trzema łyżkami zmielonych orzechów włoskich. Ja zmieliłam je w młynku do kawy. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.