Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, owocowe ciacho na szybko, z sezonowymi owocami i galaretką.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3446
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3446
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Gotujemy budyń na mleku, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W 800 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretki, studzimy. Zaparzamy kubek czarnej herbaty.
Przygotowujemy formę do pieczenia - smarujemy tłuszczem oraz obsypujemy delikatnie mąką. Starannie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem - miksujemy powoli dodając cukier, aż do uzyskania jednolitej jasnej masy. Stopniowo dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia - etapami przesiewamy i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Podczas ubijania warto dodać szczyptę soli. Gotową pianę przekładamy do wcześniej przygotowanej masy z żółtkami i mieszamy do połączenia się składników. Masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut lub do uzyskania “suchego patyczka”.
Czekamy do całkowitego wystudzenia biszkoptu, obracamy górą do dołu. Nasączamy wystygniętą herbatą.
Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy utrwalacz i ¾ ugotowanego budyniu, ciągle miksując. Gładką masę wykładamy równomiernie na ciasto.
Na kremie układamy truskawki i wykładamy tężejącą już galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!