Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na pyszny biszkopt z masą mascarpone, truskawkami i galaretką. Duża tortownica znika w oka mgnieniu. Ciasto jest pyszne, prosto z lodówki wydaje się orzeźwiające, zwłaszcza na takie upały jak mamy teraz. Ciasto upiekłam w okrągłej formie o średnicy 26 cm. Można użyć prostokątnej troszkę większej, wówczas biszkopt będzie nieco niższy. W tej formie nie zmieściłam całej masy. Gdybym wyłożyła całość nie byłoby już miejsca na truskawki i galaretkę. Galaretka wypełniła blaszkę po sam brzeg. Zostało mi więc trochę kremu, który wykorzystałam do deserku w pucharkach.
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 787
Dzisiaj dla wielbicieli placków ziemniaczanych, proste , szybkie i smaczne pl...
Odsłon: 40
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 787
Dzisiaj dla wielbicieli placków ziemniaczanych, proste , szybkie i smaczne pl...
Odsłon: 40
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 94
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę dodając w trakcie ubijania etapami po 1 łyżce cukru
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając na najwyższych obrotach Dalej wlewamy po 1 łyżce oleju nadal ubijając
Do ubitej masy jajecznej dodajemy etapami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie już za pomocą silikonowej łopatki
Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy formę. Brzegów nie smarujemy. Ciasto wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, studzimy i następnie objeżdżamy nożem wokół, aby oddzielić ciasto od formy
Przygotowujemy galaretkę: rozpuszczamy ją w 400 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia i stężenia
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół
Przygotowujemy masę: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem na sztywno ( ok 3 min ). Za długie ubijanie skończy się zważeniem śmietany
Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce mascarpone i nadal ubijamy na wysokich obrotach tylko do połączenia składników
Na biszkopt wykładamy masę ( mi nieco zostało - gdybym wyłożyła całą było by już za wysoko na truskawki i galaretkę. Można upiec biszkopt w nieco większej foremce lub odłożyć nieco masy do innego deseru ( ja zrobiłam galaretkę z owocami i masą mascarpone ). Masę rozsmarowujemy tak, aby doszła dokładnie do brzegów. Unikniemy wtedy sytuacji, że galaretka będzie nam spływać bokami. Wyrównujemy
Na masie układamy truskawki. Nieco je dociskamy, aby nie zaczęły pływać po zalaniu galaretką
Tężejącą galaretką zalewamy truskawki i ciasto wstawiamy do lodówki, aby masa i galaretka dokładnie stężały