Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mam od cioci i postanowiłam się nim podzielić. Lekki,wiśniowy,delikatnie kwaskowy smak... Oczywiście wiśnie z domowej spiżarni ;-)
Polecam.
Odsłon: 315
Polecam.
Odsłon: 315
Składniki
Biszkopt : białka ubić na sztywną pianę z cukrem,dodać żółtka,mąkę i proszek.Wszystko dokładnie zmiksować.Przelać ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180) piec ok 30-35 min. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i poczekać,aż ciasto ostygnie.Wtedy biszkopt nie opadnie.
Masa budyniowo-wiśniowa : z jednego kompotu odcedzić wiśnie i odłożyć do ozdobienia ciasta,a z drugiego lekko zblenderować.Na kompocie ugotować budynie według przepisu na opakowaniu (czyli 0,5 litra kompotu na jeden budyń) Dodać rozdrobnione wiśnie i 1 sypką galaretkę.Wymieszać i wyłożyć masę na biszkopt.
Pianka : śmietanę ubić ok 3 min mikserem,dodać tężejącą galaretkę ( 2 op rozpuścić w 2 szkl wody) Przelać piankę na masę wiśniową. Wstawić ciasto do lodówki. Jak pianka lekko zwiąże po ok 15 min ,udekorować wiśniami.
SMACZNEGO