Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkoptowa piramida"
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 97
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 97
Składniki
. Biszkopt: białka ubij z solą. Wsypuj cukry, ubijając i dodawaj po jednym żółtku. Wsyp przesianą mąkę, połącz. Ciasto piecz 15-20 min w 170°C. Ostudź, nasącz cytrynówką.
Masa: jajka ubij z cukrem na parze. Dodaj skórkę i sok z limonki. Ostudź. Masło utrzyj, dodając masę limonkową. Wlej spirytus, utrzyj na gładki krem.
Biszkopt pokrój na 4-5 pasków, przy czym każdy kolejny powinien być o 3-4 cm węższy od poprzedniego. Z wykrojonych pasów ułóż piramidę, przekładając każdą warstwę kremem limonkowym. Wierzch posmaruj pozostałą masą. Schłodź.
Jeśli upieczony biszkopt ma nierówny, pofałdowany wierzch, połóż go do góry dnem na deseczce. Po 15 minutach powinien się wyrównać.
<strong>Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,60 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie