Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki, które każdy ma w swoim domu, nie wymaga dużego nakładu czasu.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 48
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 163
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 85
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 153
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 48
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 163
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 85
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 153
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a oddzielnie ucieramy żółtka z cukrem. Następnie wszystko razem umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i startą na tarce, wcześniej sparzoną 1/4 cytryny. Wszystko miksujemy.
Tak przygotowaną połowę (!) masy wlewamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Do drugiej połowy dodajemy 2 łyżki kakao. Jeszcze raz miksujemy i dolewamy resztę czekoladowej masy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180*C.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpusczamy 1/4 kostki masła, 3-4 łyżki kakao i kilka łyżek cukru pudru. Można dodać również minimalną ilość mleka, lecz jest to niekonieczne. Polewamy ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika.