Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki, które każdy ma w swoim domu, nie wymaga dużego nakładu czasu.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 131
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 240
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 131
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 240
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a oddzielnie ucieramy żółtka z cukrem. Następnie wszystko razem umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i startą na tarce, wcześniej sparzoną 1/4 cytryny. Wszystko miksujemy.
Tak przygotowaną połowę (!) masy wlewamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Do drugiej połowy dodajemy 2 łyżki kakao. Jeszcze raz miksujemy i dolewamy resztę czekoladowej masy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180*C.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpusczamy 1/4 kostki masła, 3-4 łyżki kakao i kilka łyżek cukru pudru. Można dodać również minimalną ilość mleka, lecz jest to niekonieczne. Polewamy ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika.