Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki, które każdy ma w swoim domu, nie wymaga dużego nakładu czasu.
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 132
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 132
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a oddzielnie ucieramy żółtka z cukrem. Następnie wszystko razem umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i startą na tarce, wcześniej sparzoną 1/4 cytryny. Wszystko miksujemy.
Tak przygotowaną połowę (!) masy wlewamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Do drugiej połowy dodajemy 2 łyżki kakao. Jeszcze raz miksujemy i dolewamy resztę czekoladowej masy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180*C.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpusczamy 1/4 kostki masła, 3-4 łyżki kakao i kilka łyżek cukru pudru. Można dodać również minimalną ilość mleka, lecz jest to niekonieczne. Polewamy ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika.