Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki, które każdy ma w swoim domu, nie wymaga dużego nakładu czasu.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1369
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1369
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a oddzielnie ucieramy żółtka z cukrem. Następnie wszystko razem umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i startą na tarce, wcześniej sparzoną 1/4 cytryny. Wszystko miksujemy.
Tak przygotowaną połowę (!) masy wlewamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Do drugiej połowy dodajemy 2 łyżki kakao. Jeszcze raz miksujemy i dolewamy resztę czekoladowej masy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180*C.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpusczamy 1/4 kostki masła, 3-4 łyżki kakao i kilka łyżek cukru pudru. Można dodać również minimalną ilość mleka, lecz jest to niekonieczne. Polewamy ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika.