Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją dla moich biszkoptowych kanapek były popularne japońskie Fruit Sando フルーツサンド Takie słodkie kanapki to idealne drugie śniadanie dla małych i większych łasuchów.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1377
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1377
Składniki
Biszkopty: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą i cream of tartar. Ciągle miksując stopniowo dosypujemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy stopniowo mąkę tortową wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Dokładnie mieszamy za pomocą łopatki silikonowej. Masę dzielimy na pół. Każdą część wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C około 15 minut. Upieczone biszkopty studzimy na kratce kuchennej. Każdy biszkopt kroimy na 4 kwadraty o wymiarach 15x15 cm. Można mniejsze.
Krem: Masło przekładamy do dzieży robota. Końcówką rózga ubijamy do białości. Do ubitego masła wsypujemy cukier puder. Ponownie ubijamy. Ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorące mleko. Ubijamy do momentu uzyskania błyszczącego i puszystego kremu.
Składanie kanapek: Obieramy owoce i kroimy je na kawałki.
Kwadrat ciasta smarujemy kremem. Układamy dowolnie owoce. Następnie owoce smarujemy warstwą kremu. Przykładamy drugim kwadratem posmarowanym z jednej strony kremem (kremem do środka).
Ja z owoców starałam się ułożyć kwiaty dlatego na każdej kanapce zaznaczałam sobie kierunek cięcia oraz układałam karteczkę ze strzałkami. Kanapki szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
Schłodzone kanapki odwijamy z foli. Tniemy na pół ostrym nożem wg wcześniej zaznaczonego kierunku. Kanapki najlepiej smakują, gdy postoją w temperaturze pokojowej minimum 15 minut.