Ciasto z biszkoptami kakaowymi. Przełożone kremem, budyniowo-śmietankowo-krówkowym. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne.
Biszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym
Składniki
- BISZKOPT : 2 x
- -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
- -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -1/2 szklanki oleju
- KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
- -3 szklanki mleka -2 budynie waniliowe albo toffi
- -3 łyżki cukru -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
- -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
- -400 g. masy krówkowej -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- -150 g. czekolady gorzkiej -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
- ESY-FLORESY:
- -50 g. białej czekolady -1 łyżkę masła
- -trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia
Składniki
- BISZKOPT : 2 x
- -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
- -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -1/2 szklanki oleju
- KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
- -3 szklanki mleka -2 budynie waniliowe albo toffi
- -3 łyżki cukru -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
- -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
- -400 g. masy krówkowej -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- -150 g. czekolady gorzkiej -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
- ESY-FLORESY:
- -50 g. białej czekolady -1 łyżkę masła
- -trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia

Etapy przygotowania
biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier, wystudzić. Drugi pieczemy tak samo. Jeden wkładamy z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi bokami.

krem-Ugotować budyń,zdjąć z pieca i przykryć ściśle folią spożywczą. Ostudzić, albo często mieszać, żeby na powierzchni nie zrobiła się skórka. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, masę krówkową i budyń, ciągle miksując. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w blaszce. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.

polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta. Z białą czekoladą postąpić tak samo, ale przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy.

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 93

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 233

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9861
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 93

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 233

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9861



Składniki
- BISZKOPT : 2 x
- -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
- -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -1/2 szklanki oleju
- KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
- -3 szklanki mleka -2 budynie waniliowe albo toffi
- -3 łyżki cukru -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
- -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
- -400 g. masy krówkowej -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- -150 g. czekolady gorzkiej -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
- ESY-FLORESY:
- -50 g. białej czekolady -1 łyżkę masła
- -trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia
biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier, wystudzić. Drugi pieczemy tak samo. Jeden wkładamy z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi bokami.
krem-Ugotować budyń,zdjąć z pieca i przykryć ściśle folią spożywczą. Ostudzić, albo często mieszać, żeby na powierzchni nie zrobiła się skórka. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, masę krówkową i budyń, ciągle miksując. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w blaszce. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.
polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta. Z białą czekoladą postąpić tak samo, ale przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy.
Moje smaki ;-)
Cudo :)
Dzisiaj to juz najadlam sie twoimi ciastami od samego patrzenia, a to bardzo mily widok :)))
Ja już nie wiem jak napisać. Bo? brak słów, aby oddać szacunek do kunsztu autorki.