Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy to rarytas z czasów PRL-u. Kiedy na półkach był tylko ocet, a rodzina miała ochotę na coś słodkiego, gospodynie z dostępnych produktów robiły “domowy wyrób czekoladopodobny”. Każdy przepis był trochę inny, uzależniony od tego, co akurat udało się kupić i od rodzinnych preferencji. Mimo że dziś półki uginają się od różnego rodzaju czekolad, warto sięgnąć po stary, babciny przepis na blok czekoladowy – bez konserwantów i oleju palmowego. Moja babcia Kazia robiła najlepszy blok czekoladowy na świecie.
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80405
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7712
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 174
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80405
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7712
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 174
Składniki
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego wodę (opcjonalnie mleko), cukier i kakao. Mieszaj wszystko powoli do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Kiedy masa nie będzie już gorąca, ale wciąż ciepła, dodawaj do niej łyżkami mleko w proszku. Całość wciąż mieszaj tak, aby z mleka w proszku nie powstały grudki. Na tym etapie możesz dodać do masy wybrany aromat.
Do powstałej w ten sposób gęstej masy dosyp wybrane dodatki. Wymieszaj wszystko tak, by dodatki rozłożyły się równomiernie.
Keksówkę lub inna foremkę o wymiarach 11x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do keksówki. Wierzch możesz ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Całość włóż do lodówki na całą noc.
Blok czekoladowy podawaj pokrojony w małe kawałki. Będzie słodką przekąską do kawy. Gotowy może być przechowywany w lodówce maksymalnie przez tydzień.