Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy to rarytas z czasów PRL-u. Kiedy na półkach był tylko ocet, a rodzina miała ochotę na coś słodkiego, gospodynie z dostępnych produktów robiły “domowy wyrób czekoladopodobny”. Każdy przepis był trochę inny, uzależniony od tego, co akurat udało się kupić i od rodzinnych preferencji. Mimo że dziś półki uginają się od różnego rodzaju czekolad, warto sięgnąć po stary, babciny przepis na blok czekoladowy – bez konserwantów i oleju palmowego. Moja babcia Kazia robiła najlepszy blok czekoladowy na świecie.
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 24
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 69
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 98
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5229
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 133
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 24
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 69
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 98
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5229
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 133
Składniki
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego wodę (opcjonalnie mleko), cukier i kakao. Mieszaj wszystko powoli do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Kiedy masa nie będzie już gorąca, ale wciąż ciepła, dodawaj do niej łyżkami mleko w proszku. Całość wciąż mieszaj tak, aby z mleka w proszku nie powstały grudki. Na tym etapie możesz dodać do masy wybrany aromat.
Do powstałej w ten sposób gęstej masy dosyp wybrane dodatki. Wymieszaj wszystko tak, by dodatki rozłożyły się równomiernie.
Keksówkę lub inna foremkę o wymiarach 11x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do keksówki. Wierzch możesz ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Całość włóż do lodówki na całą noc.
Blok czekoladowy podawaj pokrojony w małe kawałki. Będzie słodką przekąską do kawy. Gotowy może być przechowywany w lodówce maksymalnie przez tydzień.