Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na ciasteczka mocno czekoladowe. Dodajemy do ciasta dużo gorzkiej czekolady, wyrabiamy je 10 minut i pieczemy 10 minut.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1364
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12218
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1364
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12218
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Masło miękkie przekładamy do misy miksera i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli ucieramy, dodając co jakiś czas po jednym jajku. Następnie wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z masą maślaną. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej robić to dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest bardzo gęste. Układamy ciasteczka w odstępach, bo znacznie urosną. Nam wyszło po 16 ciastek na dwóch blaszkach.
Wkładamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 10 minut. Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe gotowe!
Nasze rady: Nie pieczemy ciasteczek dłużej jak 10 minut. Ciasto czekoladowe nie lubi być „przepieczone”. Robi się suche i niesmaczne. Upieczone ciasteczka ostrożnie zdejmujemy z blachy. Najlepiej robić to łopatką do ciasta, ponieważ są miękkie. Dopiero po przestygnięciu osiągają odpowiednią kruchość.