Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ile czasu trwa przygotowanie błyskawicznego ptasiego mleczka? Całość powinna zająć ci około godzinę, wliczając czas chłodzenia w lodówce. Szybciej się nie da!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112981
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 329
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 671
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112981
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 329
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 671
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem do uzyskania jasnej masy. Wmieszaj mąkę za pomocą szpatułki. Przełóż masę do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz spód w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 15 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij spód i ostudź. Posmaruj je obficie wrzącym mlekiem i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj warstwę ptasiego mleczka. Galaretkę rozpuść w 2 łyżkach wody. Wstaw masę do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Odstaw. Białka ubij na wysokich obrotach do uzyskania piany. Dodaj ekstrakt waniliowy. W rondelku rozpuść agar w szklance wody. Zagotuj i dodaj cukier puder. Wymieszaj i gotuj przez 6 minut. Zdejmij masę z ognia. Do ubitych białek wlej galaretkę, a następnie syrop cukrowy, cały czas ubijając. Mieszaj jeszcze przez 3 minuty. Masę przelej na upieczony spód i włóż całość do lodówki na ok. 45 minut.
Przygotuj polewę czekoladową. Pokruszoną czekoladę włóż do gorącej śmietanki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia. Za pomocą łyżki wykonaj polewą artystyczne esy floresy. Błyskawiczne ptasie mleczko przechowuj w lodówce i podawaj na zimno.