Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas przygotowywania świątecznych wypieków, głównie mazurków i bab, często zostają nam białka. Dlatego dziś przedstawiamy błyskawiczny keks z białek, którego wykonanie zajmie tylko chwilę i pozwoli na wykorzystanie wszystkich dostępnych składników. Dzięki temu żadne białko się nie zmarnuje, a ty otrzymasz puszyste i delikatne ciasto – idealne na świąteczny stół lub dodatek do porannej kawy czy popołudniowej herbaty.
Keksówka – 11 x 30 cm
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Składniki
Najpierw przygotuj bakalie. Suszone owoce przelej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój wszystkie owoce bakaliowe w kostkę w równą. Orzechy drobno posiekaj, a jeśli migdały mają skórkę, także przelej je wrzątkiem, ostudź, obierz i dopiero pokrój. Umieść wszystkie przygotowane bakalie w misce, dosyp mąkę i wymieszaj, aby równo je pokryć.
Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia, a przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Jeśli piana stanie się błyszcząca i sztywna, powoli wlewaj rozpuszczone masło (na niskich obrotach miksera), dodaj aromat do ciasta, a następnie partiami dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj mikserem lub łyżką.
Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki (11 x 30 cm), wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut lub piecz do suchego patyczka. Pamiętaj, aby nie piec dłużej niż to koniecznie, aby ciasto nie było suche.
Gotowy keks błyskawiczny z białek wystudź w formie, a gdy lekko ostygnie – na kratce. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej domowym lukrem i podawaj. Keks przechowuj w zamkniętym pojemniku na ciasto lub owinięte papierem, aby zachowało wilgoć i puszystość.