Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak urozmaicić smak świątecznych ciast? Przygotuj piernik kawowy, który z pewnością pokochają twoi bliscy. To wyjątkowo delikatne, miękkie i puszyste ciasto, które sprawdzi się zarówno na co dzien, jak i od święta.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1660
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1446
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1455
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1612
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1660
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1446
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1455
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1612
Składniki
Wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika) łączymy ze sobą i przesiewamy, aby pozbyć się zbędnych grudek.
Masło ucieramy z cukrem, do momentu otrzymania jasnego i puszystego kremu. Dodajemy kawę rozpuszczalną i kawę inkę i szybko miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy do nich po jednym żółtku z jajka, nieustannie ucierając. Do masy dodajemy również miód, śmietanę oraz partiami suche składniki. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dzielimy je na trzy części i delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i pieczemy przez ok 60 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto możesz przełożyć konfiturą.