Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak urozmaicić smak świątecznych ciast? Przygotuj piernik kawowy, który z pewnością pokochają twoi bliscy. To wyjątkowo delikatne, miękkie i puszyste ciasto, które sprawdzi się zarówno na co dzien, jak i od święta.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7293
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4299
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 798
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1068
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4022
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7293
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4299
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 798
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1068
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4022
Składniki
Wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika) łączymy ze sobą i przesiewamy, aby pozbyć się zbędnych grudek.
Masło ucieramy z cukrem, do momentu otrzymania jasnego i puszystego kremu. Dodajemy kawę rozpuszczalną i kawę inkę i szybko miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy do nich po jednym żółtku z jajka, nieustannie ucierając. Do masy dodajemy również miód, śmietanę oraz partiami suche składniki. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dzielimy je na trzy części i delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i pieczemy przez ok 60 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto możesz przełożyć konfiturą.