Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio nie mam szczęścia do smacznych wędlin, które i tak rzadko kupuję. To niemiłe doświadczenie dla moich kubków smakowych zmusiło mnie do szukania rozwiązań we własnym zakresie, dlatego też zaczęłam robić swoje wyroby mięsne. Wtedy będę miała pretensję jedynie do siebie, ale jak na razie dobrze jest. Szynka pieczona wyszła i pięknie, i smacznie, więc idę dalej.
Nóż i deska do krojenia, garnek, praska do czosnku, miska
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70257
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 224
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 879
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70257
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 224
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 879
Składniki
Czosnek przepuszczamy przez praskę, witaminę C rozgniatamy na proszek i dodajemy do przypraw wymieszanych w misce.
Boczek kroimy w paski, a następnie w kawałki. Wkładamy do przypraw i dokładnie mieszamy, aby boczek dokładnie obtoczył się w przyprawach. Odstaw
Kawałki boczku przykrywamy liśćmi laurowymi i przykrywamy folią. Zostawiamy na kilka godzin do zamarynowania.
Boczek upychamy dokładnie w słoikach, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy: 45 min. jednego dnia, zostawiając słoiku w wodzie aż temperatura spadnie do 65 stopni Celsjusza, po czym wyjmujemy z wody. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce. Następnego dnia znów pasteryzujemy 45 minut od momentu zagotowania, i powtarzamy czynność z poprzedniego dnia. Trzeciego dnia powtarzamy czynności z poprzedniego dnia. Słoiki nie powinny się łatwo odkręcać a stawiać opór. Trzymamy w lodówce po ostudzeniu do kilku miesięcy, jeśli tyle dotrzymają
Podajemy z pieczywem