Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bombolone to włoskie pączki nadziewane kremem lub marmoladą. Zajada się je zazwyczaj jako przekąskę do kawy, najlepiej espresso. Te pyszności możecie przygotować bez problemu samodzielnie w domu, jedyne czego potrzebujecie to odrobina cierpliwości przy wyrastaniu ciasta.
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 59
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 854
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6972
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 440
Pizza hawajska ma swoich zagorzałych pasjonatów, jak i przeciwników. Nic dziw...
Odsłon: 1618
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 59
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 854
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6972
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 440
Pizza hawajska ma swoich zagorzałych pasjonatów, jak i przeciwników. Nic dziw...
Odsłon: 1618
Składniki
Masło rozpuść w małym rondelku i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do dużej miski, wsyp suche drożdże i wymieszaj.
Dodaj cukier, jajka, wodę i mleko – całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj roztopione masło i spirytus. Ponownie wyrób ciasto.
Gotowe przykryj ścierką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiaj przez chwilę, po czym odrywaj kawałki ciasta, formując w dłoniach pączki.
Pączki przykryj ścierką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż pączki z obydwu stron przez około 2 minuty. Usmażone wykładaj na ręcznik papierowy.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj pastę waniliową, wsyp mąkę i wlej 50 ml mleka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
W garnku podgrzej 400 ml mleka, gdy się zagotuje, dodaj przygotowaną wcześniej masę. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż krem zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim usmażone pączki.