Bombolone to włoskie pączki nadziewane kremem lub marmoladą. Zajada się je zazwyczaj jako przekąskę do kawy, najlepiej espresso. Te pyszności możecie przygotować bez problemu samodzielnie w domu, jedyne czego potrzebujecie to odrobina cierpliwości przy wyrastaniu ciasta.
Bomboloni – włoskie pączki
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Krem budyniowy
- 400 ml mleka 50 ml
- 100 g drobnego cukru
- 40 g mąki
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka waniliowej pasty
Dodatkowo
- olej do smażenia
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Krem budyniowy
- 400 ml mleka 50 ml
- 100 g drobnego cukru
- 40 g mąki
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka waniliowej pasty
Dodatkowo
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Masło rozpuść w małym rondelku i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do dużej miski, wsyp suche drożdże i wymieszaj.
Dodaj cukier, jajka, wodę i mleko – całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj roztopione masło i spirytus. Ponownie wyrób ciasto.
Gotowe przykryj ścierką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiaj przez chwilę, po czym odrywaj kawałki ciasta, formując w dłoniach pączki.
Pączki przykryj ścierką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż pączki z obydwu stron przez około 2 minuty. Usmażone wykładaj na ręcznik papierowy.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj pastę waniliową, wsyp mąkę i wlej 50 ml mleka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
W garnku podgrzej 400 ml mleka, gdy się zagotuje, dodaj przygotowaną wcześniej masę. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż krem zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim usmażone pączki.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2269

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 103
Ostatnio komentowane przepisy

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2269

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 103



Składniki
- 500 g mąki
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 400 ml mleka 50 ml
- 100 g drobnego cukru
- 40 g mąki
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka waniliowej pasty
- olej do smażenia
Masło rozpuść w małym rondelku i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do dużej miski, wsyp suche drożdże i wymieszaj.
Dodaj cukier, jajka, wodę i mleko – całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj roztopione masło i spirytus. Ponownie wyrób ciasto.
Gotowe przykryj ścierką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiaj przez chwilę, po czym odrywaj kawałki ciasta, formując w dłoniach pączki.
Pączki przykryj ścierką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż pączki z obydwu stron przez około 2 minuty. Usmażone wykładaj na ręcznik papierowy.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj pastę waniliową, wsyp mąkę i wlej 50 ml mleka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
W garnku podgrzej 400 ml mleka, gdy się zagotuje, dodaj przygotowaną wcześniej masę. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż krem zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim usmażone pączki.
Idealna słodka propozycja 😋
Super przepis:)
Smakowite pączki, w sam raz na tłusty czwartek.;)