Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bombolone to włoskie pączki nadziewane kremem lub marmoladą. Zajada się je zazwyczaj jako przekąskę do kawy, najlepiej espresso. Te pyszności możecie przygotować bez problemu samodzielnie w domu, jedyne czego potrzebujecie to odrobina cierpliwości przy wyrastaniu ciasta.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38012
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9235
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38012
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9235
Składniki
Masło rozpuść w małym rondelku i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do dużej miski, wsyp suche drożdże i wymieszaj.
Dodaj cukier, jajka, wodę i mleko – całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj roztopione masło i spirytus. Ponownie wyrób ciasto.
Gotowe przykryj ścierką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiaj przez chwilę, po czym odrywaj kawałki ciasta, formując w dłoniach pączki.
Pączki przykryj ścierką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż pączki z obydwu stron przez około 2 minuty. Usmażone wykładaj na ręcznik papierowy.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj pastę waniliową, wsyp mąkę i wlej 50 ml mleka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
W garnku podgrzej 400 ml mleka, gdy się zagotuje, dodaj przygotowaną wcześniej masę. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż krem zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim usmażone pączki.