Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na lato. Dość proste i doję słowo, każdemu wyjdzie. Nie trzeba piec, więc brak poparzeń i zmartwień czy surowe a może spalone. Ciasto robiłem dla mojej żony na rocznicę ślubu. Żona zachwycona, rodzina też. Panowie i Panie do dzieła :)
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 18
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 407
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 407
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 18
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 407
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 407
Składniki
Blachę 32 X 21 cm lekko wysmarowałem tłuszczem i wyłożyłem przezroczystą folią. Szybko zrobiłem pierwszą warstwę ciasta, czyli rozłożyłem herbatniki.
Masa kokosowa. Zagotowałem szklankę mleka z wiórkami i cukrem. Drugą szklankę mleka wymieszałem z obiema mąkami i wlałem do gotującego się mleka. Mieszałem i ugotowałem gęsty budyń. Ostudziłem. Masło utarłem na puch i po łyżce dodawałem krem kokosowy. Masę przełożyłem na herbatniki, wyrównałem. Przykryłem warstwą herbatników i wstawiłem do lodówki. Masa borówkowa. Galaretki borówkowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem. Borówki zmiksowałem na mus i wymieszałem z jeszcze lekko płynną galaretką. Masę wyłożyłem, wylałem na herbatniki. Przykryłem warstwą herbatników. Do lodówki.
Masa śmietankowa. Galaretki cytrynowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem. Schłodzoną śmietanę ubiłem i stopniowo dolewałem półpłynną galaretkę. Masę równomiernie rozłożyłem na herbatnikach. Do lodówki.
Prosta sprawa a tak cieszy. Żona udekorowała borówkami i listkami mięty.