Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem borówkowym. Jest bardzo lekkie, puszyste, rozpływa się w ustach :)) Trochę takie wspomnienie lata, a co tam. Kiedy za oknem zimno, trzeba sobie jakoś umilać jesienno- zimowy czas i dać najbliższym namiastkę lata.
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 270
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 314
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3322
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 44
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3672
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 270
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 314
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3322
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 44
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3672
Składniki
Jeżeli mamy mrożone borówki, najlepiej rozmrozić je jeden dzień przed przygotowaniem ciasta. Zielone galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Następnie przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20 minut.
W czasie gdy biszkopt nam się piecze, galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 3/4 szkl wody, schłodzić. Borówki (10 łyżek) zblendować, tak aby powstała gładka masa. Biszkopt powinien być już upieczony, więc wyciągamy go z piekarnika, studzimy i... zabieramy się za dalsze przygotowanie masy. Śmietankę należy ubić, dodać cukier puder, krem borówkowy oraz dwie łyżki całych owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki. Gdy galaretka z leśnych owoców będzie zimna połączyć ją z masą ze śmietanki. Całość wylać na zimny biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało. Następnie zalać je zieloną galaretką, najlepiej w momencie, gdy ona sama zdradza już pierwsze oznaki tężenia. Ciasto ponownie włożyć do lodówki, podawać schłodzone. Smacznego.