Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały lekki letni deser, orzeźwiający smak kwaśnych borówek oraz innych owoców jagodowych.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 662
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12396
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 662
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12396
Składniki
300 g borówek umyj i zagotuj z 2 łyżkami wody 2 łyżkami cukru. Zblenduj i zostaw do ostygnięcia.
Biszkopty zblenduj z masłem i sokiem cytrynowym. Rozłóż na dnie tortownicy, dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Potem lekko podgrzej do rozpuszczenia.
Serek mascarpone ubij z rozdrobnionymi borówkami, na koniec dodaj powoli zelatynę. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Krem borówkowy rozłóż na spodzie z biszkoptów i wstaw do lodówki. Kiedy masa stężeje zacznij przygotowywać białą warstwę.
Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody., zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Potem podgrzej do rozpuszczenia.
Śmietankę ubij. Jogurt zmiksuj z 2 łyżkami cukru a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilkę razem zmiksuj. Masę wymieszaj z ubitą śmietaną oraz pozostałymi owocami. Postępuj teraz dosyć sprawnie bo masa szybko tężeje. Wylej krem na borówkową warstwę, część owoców możesz ułożyć na wierzchu, zatapiając je tylko częściowo. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia