Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bożonarodzeniowe polano to tradycyjne, świąteczne ciasto wypiekane we Francji. Stanowi piękną i niesamowicie smaczną ozdobę świątecznego stołu. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Wystarczy trzymać się instrukcji zawartej w przepisie.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie zmniejszamy obroty miksera. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia z mąką ziemniaczaną. Składniki miksujemy do połączenia.
Blachę o wymiarach 30x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i odstawimy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Gorzką czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone na sztywny krem. W trakcie miksowania do miski dodajemy cukier puder, na koniec przelewamy przestudzoną czekoladę. Składniki miksujemy do połączenia.
Biszkopt wyciągamy z formy i przekładamy na blat. Ciasto od góry smarujemy kremem. Biszkopt zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Przygotowujemy polewę. Do rondelka przekładamy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu. Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Składniki podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Gorącą polewę odstawiamy na 2-3 minuty do przestudzenia.
Z lodówki wyciągamy roladę. Polewamy ją czekoladową polewą. Przy użyciu widelca robimy podłużne wzroki.
Bożonarodzeniowe polano dekorujemy świątecznymi posypkami i cukierkami. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.